Nederland is een echt fietsland, wist je bijvoorbeeld dat we meer fietsen dan inwoners hebben? Fietsen komen in allerlei soorten en maten. van een moderne, elektrische fiets voor lange tochten in de tegenwind tot een oude, versleten stadsfiets voor avondjes naar de kroeg. Aangezien fietsen in Nederland onmisbaar zijn, hebben we een aantal grappige feiten over de fiets voor je verzameld.
1. Slechts 200 jaar oud
De eerste uit het rijtje van fiets feiten gaat over de leeftijd van deze stalen ros. Dit frame op twee wielen is namelijk pas 200 jaar oud! Het wiel is al duizenden jaren geleden uitgevonden, maar het plaatsen van twee wielen achter elkaar bestaat nog maar 200 jaar. De fiets zoals wij het kennen dateert dus pas uit 1817. Initieel kwam je vooruit door te lopen, waarna pedalen in 1860 op het voorwiel werden geplaatst. Een aantal decennia later werd het model aangevuld met een ketting en luchtbanden.
2. Meer fietsen dan inwoners
In onze inleiding hebben we het al een beetje verklapt, Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Er zijn namelijk ongeveer 17 miljoen inwoners die in totaal ongeveer 23 miljoen fietsen bezitten. Dit betekent dat elke Nederlander gemiddeld 1,3 fiets bezit, wat wereldwijd uniek is. Het aandeel aan elektrische fietsen ligt hierbij op 1,8 miljoen. Als al deze fietsen achter elkaar zouden worden gezet, dan heb je zo 30.000 kilometer bedekt!
3. Gemiddeld 1000 kilometer fietsen per jaar
We hebben niet alleen veel fietsen, maar gebruiken ze ook nog regelmatig. Gemiddeld legt een Nederlander namelijk 1.000 kilometer af per jaar. Teruggerekend is dit slechts drie kilometer per dag!
4. De helft van de onderdelen in de fietsketting
Binnen de feiten over de fiets moet de fietsketting ook aangehaald worden! In deze constructie zitten namelijk de helft van de onderdelen van een fiets. Het frame, de spaken, trappers en wielen bij elkaar vormen de andere helft.
5. Meer fietsen dan auto’s tijdens de ochtendspits
Als vijfde van de fiets weetjes zijn er tijdens de ochtendspits meer fietsen dan auto’s op de weg. Toch zijn fietsfiles erg zeldzaam. Auto’s nemen een stuk meer plek in beslag. Wil je die ochtendfile dus vermijden? Spring dan op je Crown fiets!
6. 20 fietsen in plaats van één auto
Fietsen verminderen het aantal files op de weg, maar nemen ook minder plek in beslag. Zeker in steden is dit voordelig, aangezien het parkeerruimte bespaart. Op de parkeerplaats van één auto passen wel 20 fietsen.
7. Een maximale snelheid van 300 kilometer per uur
In 2018 behaalde Denise Mueller-Korenek het wereldrecord van de hoogste snelheid te fiets. Ze haalde een snelheid van precies 296 kilometer per uur en versloeg daarmee een Nederlander van de troon. Er moet wel bij gezegd worden dat een auto de fietser op een beginsnelheid bracht.
Wij zijn benieuwd van hoeveel fiets feitjes jij al op de hoogte was en of jij nog leuke weetjes voor ons hebt! Laat het ons hieronder weten, wij zijn benieuwd!